FRÅGA FRISÖREN

Hår Inspiration

Fråga frisören


Har du funderingar kring ditt hår och/eller hårbotten. Här kan du läsa några av de frågorna som vi frisörer brukar få. Du kan också själv ställa frågor genom att skicka din fråga till info@harinspiration.se

Frågorna besvaras utifrån ett naturligt synsätt.


Fett hår - Vad kan man göra åt det?

Oljigt och fett hår beror på en onormal/utökad utsöndring av Sebum (talg) i hårbotten. En långtidsverkande behandling kan hjälpa till att normalisera denna utsöndring. Viktigt är att inte tvätta håret för ofta, var tredje dag är att rekommendera. Låt håret få andas utan huvudbonader och tillsatta stylingprodukter. Kost och motion har också visat sig ha en positiv inverkan, då det är en ökning av talgproduktionen i kroppen som föranleder en ökad utsöndring i hårbotten. Perioder i livet har vi en naturlig ökning t.ex. i samband med puberteten och andra hormonella tillstånd.


Så det är fel att säga att du bara genom den utvändiga behandlingen kan komma till rätta med problemet, men ju mer du tvättar håret, desto mer aktiverar du hårbotten och körtlarna och tvingas därför tvätta håret varje dag till slut, för att känna dig fräsch. Använd därför ett schampo som hjälper dig att avstå från hårtvätt upp till var 3:e dag. Ett schampo som innehåller pepparmint kan ha en uppfriskande effekt. Om du känner dig bekväm med att experimentera på egen hand, så har följande naturliga ingredienser en positiv inverkan på fett hår; Nässla, Rölleka, Såpnejlikarot och ÅkerfräkenHåravfall - Vad beror det på?

Håravfall kan vara temporärt men också definitivt. Det finns en rad olika saker som kan orsaka håravfall t.ex. stress, hormonell obalans eller det allra vanligaste, ärftliga anlag. Det som ofta händer är att blodtillförseln till hårsäckarna minskar och hårsäckarna får allt svårare att producera ett starkt och välmående hår. Det finns idag många olika alternativ för dig som vill försöka öka på din hårväxt ss. laserteknik och hår transplantation.


Olika medel kan också användas för att stimulera hårsäckarna, det är dock inga jag kan rekommendera här som inte innehåller en massa kemiska tillsatser. Det finns förstås naturliga ingredienser för dig som vill experimentera själv ss. Åkerfräken, Nässla, Ringblomma, Björk och Salvia


Det som trots allt är viktigt är att ta reda på vad håravfallet beror på, är det en ärftlig åkomma så är stimulans av enklare slag, ganska meningslöst, då krävs några av de första alternativen i denna text. Beror håravfallet på en plötsligt upptäckt av en större mängd hår som släpper från skalpen, bör man uppsöka läkare och se över sitt allmänna hälsotillstånd, då håravfallet kan vara en indikation på att något annat är fel i kroppen. Man har också hört om folk som råkat ut för en traumatisk upplevelse och inom en närstående period börjat tappa håret eller kanske under en längre tid har lidit av stress och börjat minska sin hårtjocklek. Ja! I dessa fall gäller det att få sin kropp i största allmänhet i balans, för att få tillbaka en stabil tillväxt av håret.


I en viss ålder i livet, från medelålder och uppåt, är det också ganska vanligt att hår produktionen börja minska, här kan vi kanske till viss del påverka förloppet genom att stimulera hårbotten med produkter och hålla håret rent och fräscht, varför inte lite hårbottenmassage för att hålla cirkulationen i gång.


Mjäll/Klåda

Mjäll bildas p.g.a en jästsvamp, Malasseiza, som normalt finns överallt på huden hos det flesta vuxna. När hårbotten förnyas lossar de yttersta hudcellerna som små torra fjäll. Om det bildas för mycket Malasseiza blir dessa fjäll större och mer synliga, detta kallas mjäll. För att få effektiv behandling mot mjäll krävs att man dödar jästsvampen och återställer den naturliga balansen i hårbotten. För dig som vill experimentera själv så är följande ingredienser att rekommendera; Hamamelis, Nässla, Vitpil, Rosmarin, Rölleka och Åkerfräken